Iedereen heeft in het verleden wel iets meegemaakt wat veel indruk op je heeft achter gelaten. Deze herinnering zit vervolgens in je brein geprent. De sterkste en meest gedetailleerde herinneringen zijn vaak emotionele gebeurtenissen, zoals een bevalling of het overlijden van een geliefde.
Zodra de mooie herinneringen in jouw brein worden geactiveerd, zul je stralen, troost ervaren of met een gerust hart een soortgelijke situatie tegemoet treden als de situatie waarin de herinnering is gecreëerd.
Maar een situatie dat een nare herinnering activeert, kan jou juist uit het veld doen slaan. Een angstig gevoel oproepen of ertoe leiden dat je star of boos reageert. Een belangrijke vraag op deze momenten is in hoeverre je reageert op de wereld zoals hij nu is. Of laat je je meesleuren door de emoties die vrijkomen uit een oud ‘verhaal’?
Ik gebruik bewust het woord verhaal. Want als er iets is waar jouw brein goed in is, is het samenbrengen van zintuigelijke informatie, emotionele reacties en willekeurige gedachten tot één samenhangend geheel. Ofwel een verhaal waarmee je betekenis geeft aan de vele ervaringen en miljoenen prikkels die jou elke dag treffen.
Het probleem is alleen dat deze verhalen niet altijd even betrouwbaar zijn - of minder betrouwbaar dan je zelf denkt. Wanneer je een gesprek of een filmpje opneemt met je telefoon en dat afspeelt, zal dat elke keer opnieuw hetzelfde zijn. Jouw herinneringen - oude verhalen - daarentegen zijn een benadering van wat je meegemaakt, gehoord of gezien hebt maar vrijwel nooit een juiste weergave van de realiteit.
Telkens als je een herinnering ophaalt of aan iemand vertelt, veranderen er kleine details. Je voegt iets toe, er valt iets weg. En vervolgens slaat jouw brein een aangepaste versie van die herinnering op. En zo wordt de kleine hond die jou als kind gebeten heeft een grote hond. En zijn alle honden die je nu ziet voor jou een reden om er met een grote boog omheen te lopen.
Herinneringen kunnen - zonder dat jij je daar bewust van bent - grote invloed hebben op hoe je je voelt en gedraagt. Werd jij als kind uitgelachen als je huilde? Of heb je geleerd om jezelf af te zonderen als je ouders voor de zoveelste keer ruzie hadden? Dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je het in je huidige relatie het lastig vindt om je gevoelens te delen of om je uit te spreken als iemand over je grenzen heen gaat.
En zo kunnen ingrijpende herinneringen jou aanzetten tot keuzes en gedragingen (of juist het uitblijven ervan) welke in het hier en nu niet langer meer helpend voor je zijn. En leef je onnodig in en volgens een oud verhaal uit je verleden.
Ik kan jouw herinneringen niet ongedaan maken, maar ik kan je wel helpen om je herinneringen zo op te slaan dat je er geen last meer van hebt. Benieuwd hoe ik jou kan helpen bij het her-programmeren van jouw brein? Maak dan nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!
Comments