Zodra we bijvoorbeeld iets nieuws leren of als we voor een belangrijke keuze staan. Ons brein is heel goed in het opwerpen van beperkende aannames en argumenten waardoor jij – als je deze gedachten gelooft - je onzeker voelt.
Onzekerheid initieert groei!
Om je zekerder te voelen ben je bereid om vaardigheden te leren die je nog niet zo gemakkelijk vindt en sta je meer open voor feedback om jezelf of je werk te verbeteren. Hierdoor is jouw kans op slagen groter.
Maar zodra onzekerheid jouw leven gaat beheersen, wordt het een probleem.
Als je uit angst om fouten te maken dingen uit de weg gaat die je eigenlijk graag zou willen. Of als je jezelf verliest in perfectionisme, besluiteloosheid of veelvuldig piekeren.
Je onzekerheid kan zelfs zo erg zijn dat je continu bevestiging zoekt bij anderen en je door de mening van anderen laat leiden. Het is goed mogelijk dat dit uiteindelijk tot een negatief zelfbeeld leidt.
En hier is het goede nieuws…
Door jouw brein te trainen, kun je de invloed van je brein veranderen. Hierdoor zul je met meer vertrouwen in jezelf de dingen gaan doen die belangrijk voor je zijn.
Brein tip 1 – Houd positieve gesprekken met jezelf
Wanneer je bewust gaat letten op de gedachten die je onbewust hebt, merk je waarschijnlijk al snel dat deze overwegend negatief zijn. Misschien denk je vaak “ik kan het niet” of “ik doe het niet goed genoeg, het moet beter”. Omdat je brein gelooft wat ze vaak ziet of hoort, maak je daar na verloop van tijd je eigen waarheid van.
Let ook eens op jouw taalgebruik. Het maakt een groot verschil of je denkt: “Ik voel me onzeker” of: “Ik ben onzeker”. In het eerste geval geef je aan dat je gevoelens van onzekerheid hebt. In het tweede geval geef je aan dat je onzekerheid bent. Daarmee geef je een negatieve mededeling aan jezelf die ook nog eens niet waar is.
Beinvloed je brein door een positieve dialoog met jezelf. Je zult zien dat je stemming en daarmee hoe je je voelt, verandert. Verrijk jezelf met positieve gedachten en complimenten, elke dag opnieuw. Want je brein leert door herhaling.
Brein tip 2 - Geloof niet alles wat je denkt!
Jouw brein is niet zo slim als je denkt. Je brein kent namelijk geen onderscheid tussen iets dat echt gebeurt of iets dat zich in jouw hoofd afspeelt. Omdat gedachten geen feiten zijn, hoef je dus ook niet alles te geloven wat jouw brein tegen je zegt.
Onderzoek daarom je negatieve gedachten op waarheid door jezelf de volgende 4 vragen te stellen:
- Is jouw gedachte waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)
- Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? (Ja of nee)
- Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je deze gedachte gelooft?
- Wie zou je zijn als je deze gedachte loslaat?
Bekijk je antwoorden op de verschillende vragen en ga na of je voldoende redenen hebt om aan de gedachte vast te blijven houden: waarschijnlijk niet!
Brein tip 3 - Vertel jouw brein wat je wilt en visualiseer!
Hoe je je voelt over alles in je leven, komt neer op de woorden die je jezelf vertelt en de beelden die je in je hoofd creëert. Want jouw brein doet altijd precies wat het denkt dat jij wilt.
Vertel je brein daarom precies wat je wilt. Vertel: “ik vind het leuk om een presentatie te geven, ik ben er goed in en ik ga ervan genieten. Jouw brein zal dan denken: oh, je vindt het leuk, prima, laat ik je helpen door je een goed gevoel te geven.
Naast woorden is jouw brein ook gevoelig voor beelden. Omdat jouw brein geen onderscheid maakt tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen, kan visualiseren versterkend zijn. Visualiseren is het van inbeelden van gebeurtenissen en acties. Dit doe je niet alleen door het voor je te zien, maar ook door in te beelden wat je gaat horen, proeven, voelen en ruiken.
Ook topsporters maken slim gebruik deze breinkracht. Door bewegingen voorafgaand aan wedstrijden in te beelden ontstaat in het brein een nieuw soort “geheugen”. Op het moment dat de beweging vervolgens daadwerkelijk wordt uitgevoerd, verbeteren de prestaties omdat het brein al bekend is met de actie. Ditzelfde effect kun jij bereiken door bijvoorbeeld te visualiseren hoe je vol zelfvertrouwen een sollicitatiegesprek aangaat of op het podium staat.
Ben je benieuwd hoe ik jou hierbij kan helpen? Neem contact met mij op via onderstaand contact formulier!
Comentarios